Jeg er pt. i gang med at lave en beskrivelse af print fremstillings processen.

Den vil være at finde på denne side, og vil løbende blive opdateret.

 

 

Fremstilling af layout [1.0]

PCB materialer [2.0]

Overførsel af layout til PCB [3.0]

Ætsning af Print [4.0]

 

 

Efterbehandling [5.0]

Loddemaske [6.0]

Dobbelt lags print [7.0]

Sikkerhed [8.0]

 

 

 

 

Fremstilling af layout [1.0]

Det første der skal bruges til at fremstille et PCB (Printed Circuit Board) er et layout. Hvis du allerede har det, kan du springe videre til afsnit 2.

 

Tusch & ark metoden [1.1]

Den mest simple metode er at bruge tusch & overførsels ark på en overheadfilm eller kalkerpapir, for herefter at lave print efter fotoprint metoden. Man skal dog gøre sig meget umaget, hvis resultatet skal blive pænt, det ser meget uprofessionelt ud med skævt placeret lodde øer, og hånd tegnede baner. Men har man ikke et layout, og vil man ikke til at sætte sig ind i et CAD program, er der ikke mange andre muligheder.

 

CAD udlægnings program [1.2]

Den bedste metode til at få et godt resultat, er at bruge et CAD udlægnings program. Og på dette område er der et stort udvalg af software leverandører, her kan blandt andet nævnes Orcad, Protel, Eagle, Pads, og flere andre. Fælles for dem er at her er tale om programmer til professionel brug, og de koster en ikke ubetydelig sum penge. Flere af dem har dog begrænsede versioner der kan anskaffes billigt, og i nogle tilfælde kan tidsbegrænsede prøve versioner dovnloades helt gratis. De kan være begrænsede på pin antal, board størrelse, og output muligheder. Under Links kan du se hvor du kan finde et par prøve versioner.

 

Print af layout [1.3]

Når du har et færdigt layout, skal det printes ud. Her er der igen noget at tage stilling til, laser eller inkjet printer. Der skal opvejes fordele og ulemper ved begge typer print, og selvom at det måske ikke lyder helt logisk, giver inkjet tit det bedste resultat.

Laser printeren bruger toner (pulver farve), og det kan resultere i at større udfyldte flader ikke bliver lige farvefyldte, fordi printeren ikke får fordelt pulveret ens. Inkjet printeren bruger flydende blæk, og kan derfor påføre et helt ensfarvet og jævnt lag.

Desuden kan laserprinteren give en bølgende udskrift, på grund af tromlen sjældent er perfekt rund. Og da laserprinteren brænder toneren fast kan varmen resultere i deforme udskrifter, hvis de laves på almindelige transparente overheads.

Det er meget vigtigt layoutet er farve tæt, og for at opnå det kan der eventuelt laves 2 ens udskrifter, som så lægges over hinanden ved UV belysningen.  

Du må selv prøve dig frem til hvad der giver dig det bedste resultat.

 

Plot af layout [1.4]

En anden mulighed er at bruge en rigtig plotter, som ved hjælp af penne (tusser) bruger flydende blæk til at tegne med. Plotteren giver et rigtig godt resultat, men det er en dyr løsning, både i anskaffelse og forbrug, desuden tager det forholdsvis lang tid at lave et plot.

 

Fotoplot af layout [1.5]

Sidste løsning er den som bruges i industrien af de professionelle, nemlig fotoplot som også er langt den bedste. Det er dog ikke noget for den almindelige gør-det-selv mand, da det kræve en hel del udstyr. Teknikken bag er en rolle plotter der er udstyret med en UV laser, også er pennen erstattet med et fiber optisk kabel, eller et spejlsystem. Plottet bliver lavet i et mørke rum, på speciel fotofilm, for herefter at blive fremkaldt på samme vis som et almindelig billede. Denne metode giver utrolig høj opløsning, omkring 8000 - 10000dpi. Man kan få lavet et fotoplot fra gerber filer genereret af CAD programmet, og det er der flere firmaer der tilbyder.

 

Kopi af layout til transparent [1.6]

Har du kun layoutet på papir, f.eks. fra et blad, så fortvivl ikke, ved hjælp af en kopimaskine kan du overføre det til en overhead transparent. 

 

 

PCB materialer [2.0]

 

Materiale valg [2.1]

 

 

 

Foto print [2.2]

 

 

 

 

 

Overførsel af layout til PCB [3.0]

 

Tusch & ark metoden [3.1]

Hvis layoutet er meget simpel, og du kun skal bruge et enkelt print, kan du overveje at tegne direkte på printet med en vandfast tusch, eller at bruge overførings symboler og baner.

Det første du skal gøre er at sikre dig at råprintet er rent, her kan med fordel bruges en slibe blok, som er specielt beregnet til det, i nødstilfælde kan du bruge ståluld men resultatet bliver ikke lige så godt. Tør eventuelt efter med Isopropyl Alkohol for at rense fedt af.

Nu kan du så begynde at tegne dit layout, direkte på kobber overfladen. Under arbejdet skal du så vidt muligt undgå at berøre kobberet med de bare hænder, da fedt fra huden vil få kobberet til at oxydere, og det kan resultere i ujævn ætsning. Når du er færdig med at tegne, så giv tuschen tilstrækkelig tid til at tørre helt igennem inden printet ætses. Man kan med fordel bruge overførings symboler, de kommer på et tyndt stykke plastik og skal bare gnubbes over på printet med en lille pind eller blyant. Det er muligt at få overførings ark med alverdens lodde øer, baner, og symboler.

 

Fordele Ulemper
Simpel Kan være tidskrævende
Billig Ingen fine detaljer
Kræver minimalt udstyr Ikke reproducerbar
  Virker uprofessionelt